lunes, 9 de marzo de 2015

Les autoritats espanyols sobre la lluita contra la droga denuncien la banalització del consum de cannabis

 Les autoritats espanyols sobre la lluita contra la droga denuncien la banalització del consum de cannabis

M'hauria agradat fer les publicacions ordenades però el Telenotícies Vespre d'avui, (3 de març de 2015) m'han obligat a prioritzar aquesta sessió davant d'altres.

Tots els nostres esforços es poden anar a norris si els alumnes venen a classe havent pres substàncies. Ja podem innovar, estar motivats, il·lusionats, etc. que ells estan en un altre món.

Ahir dilluns, va vindre a la Universitat ICE UPC Ruth Castillo de Projecte Home (ONG). Organització on fan tractament, prevenció, assessorament...

Acostumen a realitzar xerrades dirigides al professorat, ja que consideren que són aquests amb la seva posició més pròxima a l'alumne qui pot aplicar més eficientment la prevenció.

Projecte Home va sorgir als anys 80, com a conseqüència al boom del consum d'heroïna, amb la intenció de promoure l'autonomia de les persones per evitar la drogodependència i d'aquesta manera recuperar la DIGNITAT.

Hem d'entendre que una conducta addictiva és un concepte molt ampli, consum d'heroïna, tabac, alcohol, però també ho són el joc, les compres compulsives, l'ús d'aparells electrònics...

S'han anat adaptant al llarg dels més de 30 anys, a les diferents necessitats o demandes que ha tingut la societat davant de les addiccions. Actualment disposen de diversos projectes que van del servei bàsic (residencies), reinserció (per als que acaben el tractament), nocturn, centres de dia i el programa jove entre d'altres. Aquest últim destinat a joves de 13 a 23 anys i a les famílies d'aquests. Hem d'entendre que les famílies són el primer agent per educar als nens/joves.

La Prevenció

Prevenir no vol dir informar, la informació que no ha estat sol·licitada es pot utilitzar de manera errònia per part dels joves. Els objectius principals de la prevenció són impedir, retardar i anul·lar. I es pot fer prevenció de manera global, de manera selectiva a entorns de risc i a entorns de molt alt risc. I aquests poden ser d'àmbit familiar, escolar o comunitari.

Dificultats

La negació de l'existència, és a dir, la falta de consciència provoca que es renunciï a la prevenció. Només informar i tindre una actitud contrària, no soluciona l'addicció. La falta d'alternatives d'oci insuficients. Sobretot els joves pensen en el plaer al moment i no en les conseqüències la mig i llarg termini.

Com a societat hem de reduir els factors de risc, ampliar el concepte que tenim de drogues i establir estratègies per resistir les tendències de l'entorn. Als mitjans de comunicació tan sols se centren en les drogues dures, en canvi no mencionen les invisibles que afecten molta gent.

Les drogues tenen un ús, però no un abús. I de l'abús a l'addicció ningú s'adona quan passa.

El consum de drogues en l'adolescència afecta de manera més agressiva, ja que el cervell s'està formant. S'experimenten canvis interns i externs en tot el cos i també canvis cognitius passant del pensament concret a l'abstracte. I per altra banda les emocions.

Els joves relacionen les drogues amb l'èxit, la transgressió, les noves sensacions, en passar-ho bé, etc.


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b1/CERO_smoking_drinking.png

4 coses que no s'ha de fer:
  • Informar per provocar el morbo.
  • No parlar del que no mencionen.
  • No usar paraules com: perillós, dures, prohibit...
  • Vigilar el llenguatge, un exemple: drogues de disseny per drogues de síntesi.

No hay comentarios:

Publicar un comentario