viernes, 10 de abril de 2015

ANÀLISI D'OBJECTES

Com ja coneixeu, la tecnologia tracta dels productes artificials creats per l'home, per millorar les seves condicions de vida. També tracta sobre els processos de creació d'objectes, els materials, les eines, i les tècniques necessàries per construir-los.


El procés tecnològic (procés per a la creació d'objectes) comença amb el plantejament d'un problema, necessitat o situació que cal solucionar mitjançant el disseny d'un objecte tecnològic.

Per crear hem de saber analitzar objectes, i aprendre de les decisions que s'han pres en el seu procés de disseny i construcció.

Analitzar significa estudiar, investigar, examinar. L'anàlisi tècnica, amb ajuda del coneixement científic, tecnològic, gràfic... estudia i explora els productes i els processos tècnics.

Mitjançant l'anàlisi podem conèixer com és una cosa o fenomen, com es comporta o funciona i, en el cas dels productes tecnològics, també per a què serveixen. Però l'anàlisi permet conèixer, a més, altres aspectes: Com es relacionen les diferents tecnologies utilitzades per produir-ho i quines implicacions econòmiques té, per comprendre si és factible realitzar-ho i baix quines circumstàncies. 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b7/Lupa.JPG


L'anàlisi permet, llavors respondre a preguntes tals com:

  • Quines parts o peces componen aquest producte tecnològic? 
  • Com es relacionen entre si? 
  • Perquè el producte tecnològic compleixi adequadament la seva funció quines parts són essencials i quins no? 
  • Quines necessitats permet satisfer? 
  • De quin materials està fet el producte? 
  • En què és similar i/o diferent d'altres productes tecnològics que compleixen la mateixa funció? 
Amb l'anàlisi d'objectes es pretén que us fixeu en el que ja està construït, perquè tragueu conclusions de com el seu dissenyador o dissenyadors van arribar a la seva solució.
En cada producte de l'activitat tècnica hi ha tancats múltiples elements del coneixement humà:

  • Part de la cultura tècnica, (procediments de fabricació, coneixements sobre materials, el seu ús i les eines emprades per transformar-los). 
  • Coneixements científics, (lleis sobre la matèria i els sistemes físics). 
  • La trajectòria històrica, d'aquest tipus d'objecte i els problemes que resol (canvis de forma i estructura, de funcionament i materials empleats). 
  • Criteris estètics i plàstics, característics d'una cultura, aplicats als seus objectes materials. 

Un procés d'anàlisi sistemàtic pot girar entorn de diferents nuclis d'interès. Cadascun ens ofereix diferents informacions que es complementen entre si, i la informació que podem obtenir de cadascun ens permet iniciar altres anàlisis. Deus fixar-te en els diferents aspectes que configuren la raó de ser d'un objecte tècnic: el seu context, els seus diferents valors; amb això tindràs accés al coneixement dels diferents sabers implicats en ell. Un dels mètodes és un procés qüestionari sobre l'objecte que va des d'aquest a la necessitat que satisfà.


ANÀLISI ANATÒMIC O MORFOLÒGIC. Quina forma té?

No hay comentarios:

Publicar un comentario